Balaton/Ungaria - rasfat si cultura (D)

Budapesta, Balatonfüred, Tihany, Pestera cu lac subteran de la Tapolca, Badacsony, Castelul Szigligeti, Héviz, Pécs, Balatonboglár, Székesfehérvár

3
 
transport cu autocar din Oradea
01-05.06.2023
 
345
persoana

Lacul Balaton este cel mai mare lac cu apa dulce din Europa centrala, cu o suprafata de 600 kmp si cea mai atractiva zona turistica din Ungaria. Fiind un lac cu o adancime medie de 3-4m si adancime maxima de 12m, iarna apa ingheata iar vara se incalzaste repede. Malul sudic, avand sol vulcanic si fiind expus razelor de soare, este propice cresterii vitei de vie, si cultivat inca din perioada romana, zona viticola numindu-se Balaton Bolglar (BB). Lacul formeaza un microclimat in jurul sau, iernile fiind mai blande, iar verile mai putin toride. Partea nordica a lacului este dominata de peninsula Tihany, cu Abatia din sec 10 si versantul Badacsony, fortificat din secolul 13, din roca vulcanica, ofera o panorama frumoasa asupra intregului lac.

 

Ziua 1. Pornire din Oradea, dimineata la orele 07:00, vizitam Budapesta, capitala ungara printr-un tur panoramic al zonei Cetatii Buda, Bastionul Pescarilor, Biserica Mathias, Podul cu Lanturi, Parlamentul, Piata Eroilor, etc si vizite la Catedrala Sfantul Stefan, in care se pastreaza mana mumificata al Sfantului Rege Stefan, fondatorul Statului Crestin Maghiar, la Sinagoga din Strada Dohány, a doua cea mai mare sinagoga din lume, cu o importanta extraordinara pentru istoria secolelor 19-20; urmeaza o plimbare pe Insula Margareta, care gazduieste 2 hoteluri termale, o gradina japoneza, bazin olimpic si ruinele Manastirii Benedictine in care a trait, in secolul 13, Sfanta Margareta, fiica Regelui Bela IV. Insula este o zona de agrement, unde nu au acces vehicule motorizate, in afara de cele publice. Pornim spre Balaton, unde ne vom caza 4 nopti cu demipensiune la un hotel de 3*superior, in statiunea Balatonfüred. (~400 km)

Ziua 2. Facem cunostinta cu imprejurimile apropiate, cca jumatate de zi; vizitam abatia benedictina din Tihany, fondata in sec 11; actul fondarii al acestei manastiri contine, pe langa textul latin, cuvinte din limba maghiara veche, acestea fiind cele mai vechi izvoare lingvistice nationale. Vizitam muzeul abatiei; zona abatiei este renumita si pentru productia de lavanda, iar pe timpul vizitei noastre, acestea vor fi in floare. Urmeaza apoi o altfel de delectare, vom vizita Pestera din Tapolca, care are un lac subteran, pe care il vom strabate cu barcile. Ne intoarcem in statiune, pentru a ne bucura de bai si rasfat balneo. Cina la restaurantul hotelului.(100 km)

Ziua 3. Timp liber pentru odihna si relaxare in statiune, la lac sau in centrul wellness din vecinatatea hotelului, la care avem accesul inclus. Sau excursie optionala la Pécs, orasul celor cinci biserici, oras plin de istorie si arta, Capitala Culturala Europeana in 2010. Orasul a participat la marile evenimente ale istoriei internationale si se mandreste cu o necropola din sec 3, Necropolis Sopianae, pe lista Patrimoniului UNESCO, cu doua moschei din perioada otomana, Moscheea Yacolvali Hasan Pasa si Moscheea Quasim Pasa, cu faimosul portelan Zsolnay, cu Muzeul artistului international Vasarely, Muzeul Csontvary, ramasite din fortificatie, case traditionale si arhitectura impresionanta. La intoarcere, facem un popas in partea sudica a Lacului Balaton pentru o degustare de vinuri Balaton Boglár. (~300 km). Cina la restaurantul hotelului.

Ziua 4. Vizitam imprejurimile lacului, Castelul Szigligeti sau Castelul Lacului Balaton, construit in sec 13, care a avut un rol important in perioada atacurilor otomane, azi reconstruit, ofera o panorama frumoasa asupra lacului si ale imprejurimilor. Ne indreptam spre Héviz, statiune balneara, construita pe malul lacului cu acelasi nume, cel mai mare lac termal din lume in care se poate face baie; timp liber pentru baie sau plimbare si cumparaturi in statiune. Cina la restaurantul hotelului. (~150 km)

Ziua 5. Parasim hotelul si vizitam orasul Székesfehérvár, orașul regilor; doar regii incoronati aici, erau considerati legitimi pentru carmuirea regatului maghiar. Vizitam Catedrala Sfântul Ștefan, Palatul Arhiepiscopal, Teatrul, Turnul cu ceas; vizitam Castelul Bory, opera unui sculptor maghiar, care a construit acest castel dupa fanteziile proprii, timp de cca 40 de ani si l-a dedicat dragostei concubine. Ne continuam drumul spre casa. Sosire in Oradea spre seara.

 

Agentia îsi rezerva dreptul de a modifica ordinea sau continutul programelor în cazul în care acest lucru este absolut necesar

 

 

Plecare

Tarif standard in camera dubla sau tripla (avans 30%)

01.06.2023

345 euro

Reducere copil<12 ani cazat in camera cu 2 adulti: 30 euro

Supliment camera single: 100 euro

  • Tarifele au fost calculate la grup de minim 40 turisti. Suplimentul pentru transport pentru grup 30-39 persoane, 20 euro, se va achita doar in caz de nevoie la finalizarea grupului, in saptamana plecarii.

 

  • transport cu autocar modern, licentiat, taxe de autostrazi si parcari

  • 4 nopti cazare cu demipensiune (mic dejun si cina bufet, la cina sunt incluse bauturi nealcoolice) la un hotel de 3*superior, in camere standard, in statiunea Balatonfüred (supliment camera superior, 40 euro); hotelul este langa lac

  • acces la piscina exterioara si interioara si la sauna hotelului

  • ghid insotitor din partea agentiei

  • taxele de intrare la obiectivele turistice din program: Budapesta: Sinagoga, cu tur ghidat: 9000 HUF, Muzeul Abatiei Tihany: 3100 HUF, Pestera Tapolca: 3500 HUF, Castelul Szigligeti: 2000 HUF, intrare la Lacul Termal Héviz, 3800 HUF, Székesfehérvár, Castelul Bory: 2500 HUF

  • excursia optionala la Pécs-Balatonboglár: 30 euro (minim 20 persoane) +taxe de intrare si ghid local (informatii in curand), degustare de vinuri Balatonboglár, antreuri care scot in evidenta aromele vinurilor: paine cu untura, branza, mere, (informatii in curand)

  • asigurarea storno si asigurarea medicala (optional);
  • casca audioghid, bacsisurile;
  • taxa de rezervare a unui loc preferential în autocar: 5 euro/persoana (optional); mentionam ca locurile în autocar se distribuie în ordinea înscrierilor; prioritate au cei care la inscriere isi rezerva locul; locuri preferetianle se pot rezerva doar pana la randul 6, pe ambele parti.

Ora de imbarcare

Orasul de imbarcare

Locul de imbarcare

Tarif

07:00

Oradea

Piata 1 Decembrie nr 2

0

04:30

Cluj-Napoca

Parcarea Vivo

0

03:20

Turda

Omv Autostrada

35 euro

02:15

Tg. Mures

OMV, Str. Gh. Doja

40 euro

04:30

Satu Mare

MOL, Drumul Careiului

40 euro

05:00

Carei

MOL, Bld. 25 Decembrie

30 euro

04:30

Zalau

MOL, Bld Mihai Viteazu

40 euro

04:40

Arad

OMV Centura, Calea Zimandului

40 euro

04:00

Timisoara

Parcarea Real, Calea Aradului

40 euro

 

Tariful transferului este valabil pentru dus si intors, si se realizeaza la minim 4 turisti/traseu; numarul locurilor sunt limitate in functie de marimea mijloacelor de transport (4, 8, 15, 19, 48 locuri)

Turistii care sosesc din alte orase decat din cele din care asiguram transfer, pentru parcare gratuita pe timpul excursiei, va rugam sa contactati agentia.

 

Don't miss our special offer

You must agree to the conditions for processing your personal data.